Verohallinto antoi 19.8 ohjeen niin sanottujen kevytyrittäjien ja laskutuspalveluyritysten arvonlisäverotuksesta. Ohje on tervetullut, sillä aiheeseen liittyviä oikeustapauksia on annettu jonkin verran, mutta ohje on puuttunut. Päivää ennen Verohallinto antoi samaan aihealueeseen liittyen kaksi muuta ohjetta: ”Laskutuspalveluyritysten ja niiden käyttäjien verotuskysymyksiä” (VH/288/00.01.00/2021) ja ”Laskutuspalveluyritysten maksamat matkakustannusten korvaukset ennakonperinnässä ja tuloverotuksessa” (VH/4385/00.01.00/2021).
Kuten aina arvonlisäverotuksessa, sopimuksella on suuri merkitys. Sen vuoksi sopimusten tekoon ei voi kiinnittää liikaa huomiota. Niin tässäkin tapauksessa. Pohdittaessa kevytyrittäjän ja laskutuspalveluyrityksen välistä roolia, osapuolten sopimussuhteella on merkittävä rooli sen osalta, miten osapuolia arvonlisäverotuksessa kohdellaan. Tämä muun muassa määrää sen, onko työn tekevä osapuoli työsuhteessa laskutuspalveluyritykseen vai ei. Kenen nimissä ja lukuun myynti tapahtuu? Kuka myy palvelun loppuasiakkaalle? Jos kysymys on työsuhteessa tehtävästä työstä, korvauksesta ei makseta arvonlisäveroa. Sen sijaan jos maksettava korvaus on tuloverotuksen näkökulmasta työkorvausta, kysymys on lähtökohtaisesti arvonlisäverotuksen alaisesta suorituksesta, josta on suoritettava arvonlisävero, ellei myynti ole vapautettu arvonlisäverotuksesta tai myyjä ei ole alhaisen liikevaihdon vuoksi arvonlisäverovelvollinen.
Verohallinto on ohjeessaan käsitellyt kolmen eri kevytyrittäjämallin arvonlisäverokohtelua:
Kevytyrittämiseen sekä laskutuspalveluyritykseen soveltuvat aivan samat säännöt kuin muihinkin myyntitilanteisiin. Siten jokainen myynti on arvioitava erikseen sen perusteella, onko myyjä verovelvollinen, sovelletaanko käännettyä verovelvollisuutta, mikä on verokanta ja mikä on verotuspaikka. Autan mielelläni ongelmatilanteissa.
Verohallinnon ohjeeseen pääset tästä: Laskutuspalveluyritysten ja työn suorittajien arvonlisäverotus – vero.fi
Välillistä veroa koskevat ennakkoratkaisut siirtyivät lokakuun alusta unionin yleisen tuomioistuimen pöydälle
Taustaa Euroopan unionin tuomioistuin (EUT) on perinteisesti käsitellyt kaikki EU-oikeuden tulkintaan ja sen säädösten pätevyyteen liittyvät ennakkoratkaisupyynnöt. Asetuksella 2024/2019[1] peru...
World is changing, how does the taxation change? Maailma muuttuu - miten muuttuu verotus?
In an ever-evolving world, how does taxation keep pace with rapid transformations? Or whether taxation is the right way to implement the desired changes? This is the central question explored in the Minipodcast in which I was intervi...